De Jongerenadviescommissie (JAC) van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een groep van ongeveer 10 jongeren uit het Midden-Oosten, Afrika en Nederland. Samen adviseren zij het ministerie van Buitenlands Zaken op thema's als onderwijs, werk en de manier waarop jongeren betrokken kunnen worden in het internationale speelveld. Deze interculturele samenwerking geeft nieuwe ideeën, ervaringen en inzichten om de beleidsprocessen van het ministerie te verrijken.
doelen
Wij geloven dat de stem van jongeren cruciaal is voor het Nederlandse buitenlandbeleid. Veel jongeren in delen van Afrika en het Midden-Oosten hebben gebrek aan toegang tot onderwijs en werk, waarvan vaak de kwaliteit ook niet voldoende is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil in de toekomst van jongeren investeren zodat zij aan een betere wereld kunnen bouwen. Hiervoor is de Youth@Heart-strategie in het leven geroepen. De JAC wil bijdragen aan de ambities van deze strategie zodat beleid aansluit bij de realiteit van jongeren in Afrika en het Midden-Oosten. Op deze website kun je meer lezen over de Youth@Heart-strategie.
zo werkt het
Er zijn verschillende manieren waarop de leden van de Jongerenadviescommissie hun stem laten horen. Ze ontwikkelen nieuwe strategieën en beleidsadviezen voor het ministerie, of organiseren eenmalige activiteiten, zoals een brainstorm, een internationaal evenement en hun eigen podcast. Ook komt de JAC twee keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze meet-up weken krijgen de leden trainingen, werken ze aan hun teambuilding en gaan ze bij verschillende organisaties op bezoek. Dit is dan ook het perfecte moment om de samenwerking tussen de JAC en beleidsmakers verder te verdiepen. Deze video biedt een beknopte blik op hun activiteiten tijdens de meet-up week:
samenwerking
De Jongerenadviescommissie wordt gecoördineerd door NJR. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt mee met de leden en gebruikt de resultaten voor beleidsvorming. Ambassades ondersteunen de leden en betrekken ze bij hun activiteiten. De JAC werkt ook samen met bestaande jongerenpartners van het ministerie van Buitenlandse Zaken om zo betekenisvolle jongerenparticipatie binnen het ministerie te verankeren. De belangrijkste partnerorganisaties zijn The West Wing, de onafhankelijke jongerendenktank van het ministerie, en CHOICE for Youth & Sexuality, die zich inzet voor het versterken van de rechten en capaciteiten van jongeren wereldwijd.