Hoe praat ik over mijn mentale problemen?

Praten over je problemen en je gevoelens kan heel moeilijk zijn, zeker als je jong bent en naar jezelf op zoek bent. Je bent dan ook niet de enige, uit onderzoek blijkt namelijk ook dat 55% van de jongeren het een taboe vindt om te praten over psychische problemen.

Maar praten over gevoelens is wel heel belangrijk. Als je over je problemen praat, kan je beter met je problemen omgaan en verwerk je deze ook beter en daarbij kunnen andere mensen je ook helpen en ondersteunen. Daarbij krijg je het gevoel dat je controle hebt, je bepaalt zelf wie je vertrouwt en je kiest zelf dat je over je problemen praat. Je doet iets met je probleem en hierdoor krijg je een goed gevoel.


Tips

Praat tijdens een activiteit met iemand

Je zou een activiteit kunnen doen, terwijl je het gesprek voert. Zo ben je ook met iets anders bezig en dat kan het makkelijker maken om over je problemen en gevoelens te praten. Denk aan activiteiten zoals autorijden of wandelen.

Bedenk wat de voordelen zijn van praten

Bedenk wat de voordelen kunnen zijn als je over je problemen of gevoelens praat.

Het zou rust kunnen geven als je je gevoelens uit. Het kan verlichting geven en mensen zouden je kunnen helpen, omdat ze weten van je problemen of gevoelens.

Mensen willen je graag helpen

Bijna alle mensen om je heen zouden je graag willen helpen, dat geldt ook voor professionals. Ze gaan je niet in een nog dieper gat gooien, ze willen juist helpen. Ze kunnen een luisterend oor bieden, je gevoelens erkennen en wellicht ook tips geven.

Vraag iemand om erbij te zijn

Als je het moeilijk vindt om over je problemen of gevoelens te praten, dan kan het helpen om iemand in vertrouwen te nemen, zoals je ouders of een goede vriend. Als je deze persoon in vertrouwen hebt genomen dan kan het ook helpen om deze persoon vragen deel te nemen aan een gesprek met bijvoorbeeld een huisarts of teamleider op school.

Schrijf op wat je wilt vertellen

Schrijf op wat je wilt vertellen en hoe je het gesprek gaat starten, begin bijvoorbeeld met ‘‘Ik ben soms gestrest, heb jij dat ook? "Hoe ga je daarmee om?". Zo heb je voor jezelf een soort back-up als je niet weet hoe je het gesprek moet beginnen en zo kun je ook checken of je alles hebt gezegd wat je wilde zeggen. Als je het echt heel moeilijk vindt en dicht slaat, kan je ook een brief aan de persoon geven en zo je problemen of gevoelens delen. Daarnaast kan het fijn zijn om je verhaal eerst op papier te doen en dan pas naar iemand toe te gaan.

Geef aan dat je het lastig vindt

Aan het begin van een gesprek kan je aangeven dat je het spannend vindt om dit gesprek te voeren. Mensen zullen hier vaak begripvol op reageren en geven jou de ruimte om je verhaal kwijt te kunnen. Daarbij kunnen mensen er ook rekening mee houden dat je het spannend vindt en het een hele stap is om dit gesprek te voeren.

Onthoud! Je bent niet alleen

Onthoud altijd dat je niet alleen bent! Er zijn heel veel mensen met (psychische) problemen. Het probleem is dat er niet veel over gesproken wordt, waardoor je niet altijd door hebt hoeveel andere met dezelfde problemen rondlopen als jij.

Oefenen met praten

Hoe vaker je oefent met praten over je gevoelens en problemen, hoe makkelijker het wordt. Ga daarom vaker in gesprek met vrienden of andere mensen die dichtbij je staan om te praten over hoe je je voelt. Kies mensen uit waarbij je je gehoord en begrepen voelt. Als je merkt dat mensen je begrijpen en je willen helpen, wordt het makkelijker om de volgende keer een volgende stap te maken. Je weet nu hoe fijn het is.

Laat je niet gek maken

Probeer de mening van anderen los te laten en denk niet te veel na over wat mensen ervan zullen vinden. ‘’Wat jij denkt dat anderen denken, denk je zelf’’. Je kunt niet weten hoe anderen reageren, je moet de angst loslaten.