
Oke check, hoe maak je de stap voor het krijgen van professionele hulp? Wij hebben dat voor je uitgezocht en leggen het je uit door middel van het onderstaande schema. Dan weet jij gelijk wat je moet doen als je hulp nodig hebt.
Allereerst maak je een afspraak bij de huisarts. Tip: Neem iemand die je vertrouwt mee voor steun. Dan hoef je niet alleen over deze drempel te stappen. Mocht je een face-2-face gesprek te spannend vinden, dan kun je ook eerst bellen of mailen met je huisarts. Bespreek met de huisarts waar je tegenaan loopt. Meestal wordt je dan doorverwezen naar de POH-ggz medewerker. Mocht je problematiek iets complexer lijken, dan kan je naar een psycholoog worden verwezen.
De POH-ggz
De POH-ggz (Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheid) helpt je bij milde psychische klachten zoals somberheid en stress.
De kosten
De kosten hiervoor? Geen zorgen! De afspraken met de huisarts en de POH-ggz worden vergoedt door de basisverzekering en gaan niet ten koste van je eigen risico. Wel moet je er rekening mee houden dat er een wachtlijst kan zijn voor de POH-ggz van je huisartspraktijk.
Basis-ggz en Specialistische-ggz
De GGZ, de geestelijke gezondheidszorg, is in tweeën verdeeld.
De Generalistische Basis GGZ oftewel basis-ggz is voor lichte tot matige geestelijke problemen zoals depressie en lichte trauma. Je krijgt dan een behandeling met een psycholoog of psychotherapeut.
De Specialistische GGZ is voor wat zwaardere problemen of wanneer blijkt dat de basis-ggz niet genoeg heeft geholpen. Ook is er een diagnose uit de DSM-5 nodig (bijvoorbeeld een angststoornis) van je huisarts of andere verwijzer om aan de slag te kunnen. Vaak werkt er een psychiater in de praktijk die medicatie mag voorschrijven.

Om binnen de ggz hulp te krijgen heb je altijd een verwijzing nodig van de huisarts. Good to know: binnen de ggz kunnen er lange wachtlijsten zijn die soms wel maanden duren.
Ga je starten met therapie? Het kan zijn dat hier kosten aan verbonden zijn. Vaak betaal je eerst je eigen risico en wordt de rest vergoedt door de zorgverzekering. Maar niet elke behandeling wordt door de zorgverzekering vergoedt. Het advies is altijd om even contact te leggen met je zorgverzekering of de behandeling wel vergoedt wordt, en om te checken of ze een contract hebben met de praktijk van jouw therapie. Dit zal ook op de website van de praktijk staan.
Made it till here? Well done, nu weet je precies hoe je professionele hulp kan krijgen! Toch liever info via een video? Bekijk dan de video van psycholoog Najla, waarin ze je uitleg geeft over professionele hulp.