waar/bij wie kan ik terecht voor hulp?

Heb jij last van mentale klachten? Zoek een vertrouwenspersoon, iemand die je echt vertrouwt. Hierna kun je samen met deze persoon het gesprek met anderen aangaan, zoals ouders, vrienden en eventueel de huisarts. Mocht je dit eng vinden, schrijf dan bijvoorbeeld een brief aan iemand. Dit kunnen je ouders, vrienden of iemand op school zijn.

Ook kun je anoniem terecht bij vrijwilligers:

  • Allesoke.nl is voor jongeren van 18 tot 25 jaar en met hen kun je gratis bellen en chatten wanneer het even niet zo lekker gaat. Alles is bespreekbaar.
  • Heb je een luisterend oor nodig? De luisterlijn is 24/7 bereikbaar om naar jou te luisteren. Ook kun je met hen chatten.
  • MIND Young is een platform voor en door jongeren. Je kunt hen bellen, chatten en whatsappen als je vragen of problemen hebt, maar je kunt er ook zelftesten doen om inzicht te krijgen in je problematiek.
  • Denk je aan zelfmoord? Weet dat er hulp is. Bel 0800-113 of chat via www.113.nl

Wie kan ik spreken op school?

Per MBO, HBO en Universiteit kan het verschillen waar je terecht kan en daarom kun je het beste op de website van jouw MBO, HBO of Universiteit zoeken welke hulp beschikbaar is omtrent mentale gezondheid.

Bijna elke school heeft studentenpsychologen, hier kun je ‘redelijk’ laagdrempelig naartoe en kortdurende psychologische hulp krijgen. Heb je langdurige psychische hulp nodig? Neem dan contact op met je huisarts.

Daarnaast kan je met je mentor praten en die kan je in contact brengen met een maatschappelijk werker. De maatschappelijk werker kun je naast, door zelf te helpen, je ook in contact brengen met de schoolpsycholoog.

Verder hebben onderwijsinstellingen studiekeuzeadviseurs, hier kun je naartoe als je twijfels hebt over je studiekeuze of wat je na je studie moet doen.